Ecuador med Galapagos

Välkommen till Ecuador, det lilla landet i Sydamerika med de stora upplevelserna!


Startpunkten för en resa i Ecuador är den vackra huvudstaden Quito. Staden ligger på imponerande 2800 meter över havet och flankeras av mäktiga vulkantoppar på ena sidan och en djup dalgång på den andra. I hjärtat av staden ligger de gamla historiska kvarteren med sina vackert utsmyckade kolonialbyggnader, mänger av kyrkor och mysiga gränder och torg. Från Berget El Panecillo har man en fantastisk utsikt över Quito. Man bor med fördel i de historiska delarna av staden, här är avstånden korta och det är enkelt att promenera bland gränderna för att uppleva Quito. Självklart besöker man den lokala marknaden, hantverkskvarteren La Ronda, gör en provsmakning hos en chokladtillverkare och besöker det intressanta arkeologiska museet Casa del Alabado. Dagen avslutas med den fantastiska utsikten från El Panecillo.

Ecuador har fått sitt namn av att landet ligger på ekvatorn. Denna passerar man till exempel om man gör en utflykt till Otalvalo, Sydamerikas mest välkända indianmarknad. I regionen finns en stark tradition inom hantverk och då framförallt inom textil och läder. På marknaden hittar man ett enormt utbud av till exempel ponchos, filtar, dukar och väggbonader. Hit kommer folk från hela trakten för att för att köpa och sälja sina varor. Här får man uppleva de indianska traditionerna och färgrikedomen på marknaden är imponerande.

I Ecuador har man möjlighet att besöka både regnskog i Amazonas och molnskog i Anderna, den senare minst lika fuktigt och regnigt som Amazonas, men ligger på högre höjd.
För ett besök i molnskog rekommenderar vi att man bor på spektakulära Mashpi Lodge, som ligger ett par timmar med bil från Quito. Detta är att underbart litet hotell mitt ute i vildmarken, där molnen ligger som slöjor över bergen. Tillsammans med kunniga naturguider gör man dagliga utflykter till fots i den kuperade och bitvis leriga, men så vackra, terrängen. Här finns en mångfald av flora och fauna, framförallt mänger av fåglar, som exempelvis den färgstarka tukanen och otaliga små snabba kolibrier. Har man riktigt tur kan man få se den skygga puman, eller åtminstone spår av den. Ett dopp i ett av alla vattenfall tar man också gärna för att svalka sig i den extremt höga luftfuktigheten. Tillbaka på hotellet njuter man av den utsökta maten, den vänliga och hjälpsamma personalen och låter sig pysslas om i den mysiga relaxavdelningen.

Ingen resa till Ecuador är komplett utan att besök på de helt unika Galapagosöarna. Från fastlandet flyger man ut till öarna, som ligger ungefär 100 mil från kusten, mitt ute i Stilla Havet. Dessa vulkanöar är främst kända för det stora antalet endemiska arter (finns endast här), samt för Charles Darwins forskning, teorin om arternas uppkomst genom naturligt urval, evolutionsteorin. Här får alla som är det minsta lilla intresserade av djur och natur verkligen en upplevelse utöver det vanliga.

Det vanligaste sättet att resa i Galapagos är att kryssa mellan de olika öarna. Här finns fartyg i olika storlek, men inga större än 100 passagerare och längden på kryssningarna är från 3 dagar och uppåt. Tillsammans med fartygets guider gör man oftast två utflykter per dag med mindre båtar, både till havs och iland på de olika öarna.
Ett annat alternativ är att bo på en av öarna och göra utflykter därifrån. Underbara Finch Bay Eco Hotel, stolt medlem i National Geografic Unique Lodges of the World, är en perfekt utgångpunkt för detta. Fina rymliga rum, alla med egen balkong, en härlig terrass med en stor uppvärmd pool, som vetter mot havet och en högklassig restaurang med mycket vällagad och god mat.

Eftersom djuren på Galapagos aldrig haft några naturliga fiender är de totalt orädda, även för oss människor, vilket gör att man kommer dem riktigt nära. Fantastiska fåglar, som till exempel den blåfotade sulan, praktfregattfågeln med sin knallröda framdel och så klart Galapagosalbatrossen är några av de djur man fascineras av att kunna komma så nära inpå att man i princip skulle kunna röra vid dem.
Leguaner, både på land och till havs, pingviner, sjölejon, Galapagoshaj, havssköldpadda och de gigantiska landsköldpaddorna är bara några av alla de djur man kommer att få uppleva och se under en resa hit.
Allt detta i en vacker och omväxlande natur, med både grönska, karga lavalandskap och alla vackra stränder i olika nyanser.

I pdf:en nedan finns ett reseförslag på rundresa i Ecuador. Denna resan görs på egen hand på valfritt datum med engelsktalande lokalguide. 
Allt går att justera enligt era egna önskemål, vad ni vill ska ingå såsom utflykter, inträden och måltider samt vilken standard av boende som ni önskar.
Klicka nedan och låt dig inspireras!