Sri Lanka

Sri Lanka – den vackra, färgstarka ön söder om Indien, där vänliga människor välkomnar turister och besökare med varma leenden. Här lockas man av gyllene stränder med azurblått hav, tropiskt klimat och smaragdgröna skogar.

Öns rika kulturarv sträcker sig över 2000 år tillbaka i tiden och har starka kopplingar till buddhismen. På många ställen runt om i landet, tornar vackra stupor upp sig och man kan se lämningar från forntida kungadömen på flera håll.

Den första plats många besökare ser, är huvudstaden Colombo, som är ett virrvarr av gator, trafik och människor. Ett stort mått av tålamod krävs om man beger sig ut i trafiken, då bilar åker kors och tvärs, samtidigt som det understundom kan stå helt still.
Trots storstadshetsen, kan man även finna lugnet i Colombo. Runt om i staden finns vackra tempel som bjuder på stillhet och i förorten Mount Lavinia, kan man flanera omkring bland vackra koloniala byggnader, som härstammar från britternas välde.

Den vilda, vackra naturen, som av många anses vara Sri Lankas fjäder i hatten, hittar man öster eller nordost om Colombo. Ungefär precis mitt i landet ligger den berömda lejonklippan Sigiriya. För att ta sig till toppen, får man gå upp för 1200 trappsteg längs med klippväggen. Den slående utsikten är dock värd den tuffa ansträngningen!
Naturen mellan Sigiriya och sydkusten präglas av teplantager, risodlingar och gröna skogar. Längs vägen passerar man staden Kandy, dit buddhister vallfärdar för att få en skymt av Buddhas tand, som sägs finnas i stadens tempel (i folkmun faktiskt kallad för ’Tandtemplet’).
Längs de böljande sluttningarna började britterna att odla te under kolonialtiden, vilket lokalbefolkningen gör än idag. Flera av plantagerna är öppna för besökare och det är nästan ett måste att provsmaka en kopp eller två av denna värmande dryck när man väl är på plats.

Sydkustens milslånga stränder lockar såväl soldyrkare, som surfare och snorklare. Här kan man stöta på havssköldpaddor längs vattenbrynet och skåda valar längre ut till havs. Många av byarna ligger invid huvudvägen, som går längs med hela sydkusten. Att ta sig från by till by kan ta längre tid än planerat, eftersom vägen trafikeras av allt från tuktuks och bilar, till lastbilar och oxar.

Landets mest kända nationalpark, Yala, ligger vid den östra sydkusten. Här ser man nästan garanterat elefanter och vackra fåglar under en safaritur. Har man tur, kan man även skymta den vackra, ståtliga leoparden, som just på Sri Lanka är större än någon annanstans i världen.

I pdf:en nedan finns ett reseförslag på rundresa på Sri Lanka. Denna resan görs på egen hand på valfritt datum med engelsktalande lokalguide. 
Allt går att justera enligt era egna önskemål, vad ni vill ska ingå såsom utflykter, inträden och måltider samt vilken standard av boende som ni önskar.
Klicka nedan och låt dig inspireras!