Nya Zeeland


Välkomna till Nya Zeeland, landet med allt från regnskog och glaciärer till snöklädda alper och milslånga sandstränder. Här bjuds du på hisnande äventyr, vackra naturscenerier och oförglömliga möten med den gästvänliga lokalbefolkningen.

Nya Zeeland, detta vackra land som är något mindre än Sverige till ytan, stoltserar med oslagbar och skiftande natur. Man kan nästan förklara landskapet som ett komprimerat Europa, med fina stränder som påminner om Medelhavet i norr, prunkande och lummig skog runt Auckland och smaragdgröna sjöar med böljande gröna kullar och betande får längre söderut, vilket för tankarna till engelska landskap.

För drygt 15 år sedan släpptes den första filmen ur Sagan Om Ringen-trilogin, vilket gjorde att Nya Zeeland fick en plats på mångas önskelistor över resmål. De tre filmerna, samt de senare Hobbit-filmerna, är inspelade på runt 150 olika platser runt om i landet. Strax utanför Matamata ligger Hobbiton, inspelningsplatsen för filmerna där de små husen, med sina karaktäristiska runda dörrar inbyggda i kullarna, finns bevarade. Detta är väl värt ett besök, även för den som inte är särskilt intresserad av filmerna.

Längre söderut på Nordön möts man av såväl vinområden, som av den pittoreska huvudstaden Wellington. Den lilla storstaden är omgiven av kullar och från Mount Victoria har man spektakulär utsikt över området. Från Wellington kan man ta färja över till Sydön, där landskapet återigen skiftar. I norr finns bördiga vindistrikt, medan naturen blir allt mer karg och lik Norden, ju längre söderut man kommer.

Vid det lilla kustsamhället Kaikoura kan man se valar i princip året om – sannolikheten är faktiskt 90% för att man får syn på de stora djuren. Nära äventyrsstaden Queenstown, där fenomenet bungyjump uppstod, ligger området Milford Sound, med mäktiga fjordar och vattenfall.

En resa till Nya Zeeland kan vara fylld av adrenalin och pulshöjande aktiviteter, såväl som av rofyllda upplevelser. Oavsett vilket, så präglas en semester här alltid av den oemotståndliga naturen. Vi tycker att det bästa sättet för att uppleva detta magiska land är med hyrbil. Vi tar fram en resplan med förbokat boende åt er; allt från lodger, hotell och Bed & Breakfast, till övernattning på vingårdar eller bondgårdar där ni får ta del av livet på lokal farm.