Nova Scotia


Nova Scotia, Kanadas näst minsta provins, ligger i landets sydöstra del. Landskapet påminner i mångt och mycket om det skotska höglandet och på vissa ställen ser man även likheter med vår svenska västkust. Namnet Nova Scotia betyder faktiskt Nya Skottland på latin och härstammar från 1700-talet, då britterna erövrade området från fransmännen.

Närheten till havet har tydligt satt sin prägel på denna halvö och möjligheterna till marint inspirerade aktiviteter är många. Huvudstaden Halifax med världens största naturhamn, sett till ytan, inger snarare känslan av en större by än en stad, och passar utmärkt som bas under vistelsen.

Ett trevligt upplägg för en resa hit, kan vara att ni flyger till Halifax, där ni checkar in på ert hotell och spenderar kvällen med att vänja er vid tidsskillnaden.
Här kan ni med fördel göra en stadsrundtur, för att få känna historiens vingslag. Ni besöker bland annat kända sevärdheter som Halifax Citadel, den livliga hamnen och Titanic-kyrkogården.
En av dagarna lämnar ni Halifax för att bege er söderut längs med kusten till Mahone Bay. På vägen stannar ni till i Lunenburg, en pittoresk pärla som finns med på UNESCOs världsarvslista. Turen avslutas i Mahone Bay, en liten stad med mysiga konstgallerier och kaféer, innan ni åker tillbaka till Halifax.
Efter frukost dagen därpå, tar ni en utflykt till Peggy’s Cove, som har varit konstnärers dröm i över 150 år. Den pittoreska lilla fiskebyn ligger vid den klippiga kusten precis vid vattnet och i närheten hittar ni världens mest fotograferade fyrtorn.
Innan ni beger er tillbaka till Halifax avnjuter ni purfärsk, nykokt Nova Scotia-hummer till lunch.


Eller, så gör ni något helt annat. Vi bokar in ett upplägg som passar just er!