New Orleans

NOLA, The Big Easy - kärt barn har många namn.
New Orleans är en av USA:s absolut främsta kulturstäder och är en riktig smältdegel av kultur, historia, mat och musik.
Det är delstaten Louisianas största stad (dock inte huvudstad) och den som lockar flest turister.

Det är lätt att hänföras av alla intryck i denna söderns stad. Ljudet av instrument blandas med dofterna av matlagning. Maten som serveras på restaurangerna är djup, smakrik och spännande. De lokala kokkonsterna cajun och creol dominerar många menyer och det är svårt att hålla reda på vad som är vad, även för infödda invånare. Kortfattat kan man säga att creol-matlagningen härstammar från köket i hemmet, medan cajun kommer från restaurangköken. Men, idag kan man hitta kombinationer av de olika köken i samma rätt. Ett måste när man är på besök, är att provsmaka både jambalaya, som i mångt och mycket påminner om paella, och gumbo, som påminner om bouillabaisse (fast med en viktig ingrediens som fransoserna inte stoppar i sin soppa, nämligen okra).

Musiken är en viktig del av New Orleans själ och hjärta. Staden är jazzens födelseplats och här skapades stilen dixieland. Jazzens rötter sägs finnas i den svarta befolkningens traditionella begravningsföljen med musik. Man kan höra de svängiga tonerna året runt på olika barer klubbar runt om i staden, men vill man maxa sin jazzupplevelse, så bör man resa hit under Jazz Fest, en årlig festival sedan 1970.

New Orleans mest kända festival, och en av stadens dragplåster för turisterna, är Mardi Gras. Firandet börjar vid trettondagsafton och fortsätter ända fram till det som vi kallar Fettisdagen, men som här alltså kallas för Mardi Gras. Den sista veckan intensifieras firandet med färgglada parader och glada människor.
Ett av inslagen under paraderna, är traditionen där deltagarna kastar pärlhalsband till åskådarna. Det förekommer att åskådarna blottar sig för att få både uppmärksamhet och halsband, men det är faktiskt olagligt och något som görs i princip uteslutande av turister.

Att förälska sig i denna söderns pärla är inte svårt! Flanera runt i de franska kvarteren med Bourbon Street i spetsen, ta en tur med en hjulångare längs Mississippi-floden, eller hälsa på krokodilerna i träskmarkerna utanför staden.

Valmöjligheter finns det alltså gott om, det handlar bara om att plocka russinen ur kakan. Vi hjälper dig!