Sicilien

Italiens och Medelhavets största ö, Sicilien. Här hittar man härliga stränder, historisk charm, massor av sevärdheter och inte minst italiensk gastronomi.

Sicilien kan sägas vara en del av både Europa och Afrika, utan att tillhöra någon av kontinenterna. Landskapet är växlande, med flera mindre öar, långa kuster, karga berg, böljande fält och vulkaner. Sicilien var en viktig del av grekernas rike och spelade stor roll för romarriket. Innan ön blev italiensk hade den invaderats av bysantiner, araber, normander, fransmän, spanjorer och alla har de satt sina spår.

Scopello är en liten by, som ligger väster om Palermo i riktning mot San Vito lo Capo. Här finns bara några få hus, men även några matställen och en liten butik. Då byn blivit nämnd i flera resemagasin är den numera känd i hela världen. Nere vid stranden ligger den obeskrivliga "tonnara" där tonfiskarna slaktas och förbereds för tillagning. I den lilla bukten ligger ofta små segelbåtar och guppar, men man kan utan problem bada. Vattnet är kristallklart och omgivningarna paradisiska.
Scopello ligger precis vid gränsen till Lo Zingaro, som är ett härligt naturreservat. Havet omkring Lo Zingaro är mycket inbjudande, kristallklart och fullt av upplevelser för dykare och snorklare.

San Vito Lo Capo ligger ca en timmes bilresa väster om Palermo och ca 40 km från Trapani.
Stadens gatunät kan spåras till afrikanska städer. Ett kvadratiskt gatunät, hus på två eller tre våningar - de flesta med fint tak och i ljusa färger.
Landskapet omkring staden är något av det mest pittoreska man kan förvänta sig på Sicilien. Höga klippor i bakgrunden av den fantastiska sandstranden, som är prydd med höga palmer.

Trapani ligger vid foten av Erice-berget, runt den hamn som har sett sjömän från åtskilliga folkslag, allt sedan Elimi grundade staden före Troias fall år 1 260 e. Kr.
Denna antika stad har sedan dess fått besök av allt från greker, araber och romare och flera andra folk som antingen försökt erövra staden som ligger mellan det Tyrrenskahavet och Sicilienkanalen, eller för att handla varor.
Idag har staden ca 70 000 invånare och storhetstiden är ett minne blott. Som många andra syditalienska städer har den utvecklat sig utan en rationell planering. Stora delar av staden blev ödelagda under andra världskriget, så man kan inte förvänta sig ett gammalt arkitektoniskt centrum.

Erice är en lugn och charmig stad på ca 800 meters höjd över havet med en härlig medeltidsstämning.
Man får lätt intryck av att man rest tillbaka till en helt annan tidsålder. Flera av stadens snäva gator består av kullersten, som harmoniskt går ihop med de omkringliggande husen och som leder tankarna tillbaka till den tid då nordmännen härskade på Sicilien. Från Erice har man en fantastisk utsikt över havet och när vädret är klart kan man se staden Trapani. Då Erice är högt beläget kan man besöka staden även under de varmaste dagarna. Temperaturen är lägre och om kvällarna kan det vara nödvändigt att bära långbyxor och kanske en tunnare jacka.

Agrigento ligger på Sicilien södra kuststräcka och är i sig en ganska intetsägande och ny stad. Desto mer spännande är stadens och det närliggande områdets historia som går tillbaka till slutet av 500-talet f. Kr, då grekerna byggde en fantastisk tempeldal, Valle dei Templi. Kommer man hit så ska man göra ett besök i Tempeldalen, då den är så välbevarad. Concord templet är ett av de bäst bevarade grekiska tempeln i världen. Det är från ca 440 år f. Kr. och står nästan helt intakt än idag, dock utan tak och dekorationer, detta tack vare att man år 597 gjorde om templet till en kristen kyrka och den fungerade som sådan fram till 1600-talet.

Catania är Siciliens andra största stad och härifrån ser man den mäktiga och aktiva vulkanen Etna. Stora delar av Catania blev förstört på 1600-talet så stadens byggnader präglas av återuppbyggnaden på 1700-talet. Staden har idag ca. 300.000 invånare och har också Italiens tredje största flygplats vilket gör att många italienska och utländska turister lockas hit varje år.

Taormina ligger nordöst om Catania. Det är en liten pärla till stad som ligger på en klipphylla 200 meter ovanför havet, härifrån har man en fantastisk utsikt över Naxosbukten och den mäktiga vulkanen Etna.
Stadens huvudattraktion är den anrika grekiska amfiteatern, Teatro Greco, där det om sommaren visas olika föreställningar och musikaler.

Denna resa lämpar sig såväl för er som reser individuellt, som för er som reser i större sällskap eller grupp.
Kontakta oss för information och kostnadsförslag.