Färöarna
18 öar.
50 000 invånare.
70 000 får.
Häpnadsväckande och oemotståndlig natur, och en väderlek som förändras flera gånger om dagen, ofta i ett nafs. Detta är Färöarna.
De hittills ganska anonyma och vindpinade öarna ligger i Atlanten, mellan Island och Storbritannien.
Öarna ingår i det danska kungariket, med har haft självstyre sedan efter Andra Världskriget. Det lokala språket, färöiska, påminner i mångt och mycket om isländska, men tack vare att alla måste lära sig danska i skolan, kan man ofta kommunicera med lokalbefolkningen genom att tala svenska.
Den nordiska kulturen och historien är märkbar. Ofta kan man få känslan av att man nästan borde stöta på en livs levande viking runt nästa krök. Istället, stöter man med största säkerhet på ett får eller två.
Fåren finns överallt, ofta på de mest udda platser. Mitt inne i en by, eller högt upp på ett berg. Att man tvingas ställa sig på bromsen när man är ute och kör är inte ovanligt, då fåren i lugnt gemak promenerar rakt ut på vägen. Vad Färöarna betyder om man direktöversätter ordet? Fåröarna, givetvis. Beställer man lamm till middag, är det dock inte säkert att man får ett som är inhemskt. Den huvudsakliga delen lamm som konsumeras här, kommer faktiskt från Nya Zeeland. De lokala lammen får ofta leva till vuxen ålder, då det är deras ull som är attraktiv, inte köttet.
Under de senaste åren har Färöarnas popularitet ökat, i och med att tidskrifter världen över har beskrivit dess ofantliga skönhet. Det karga landskapet påminner på sina håll om ett öde rymdlandskap, för att runt nästa sten kunna beskrivas som ett grönskande Fylke från böckerna om Härskarringen.
Kusten kantas av dramatiska klippformationer, utmejslade av vågor och vind sedan urminnes tider. Vinden får man tveklöst uppleva under en vistelse här. Liksom sol, regn, ofta snö, hagel och is. Ibland alltsammans, inom loppet av en halvtimme. Det är inte för inte, som lokalbefolkningen kallar Färöarna för The Land of Maybe. Kommer vi att kunna promenera längs stranden? Kanske. Kommer båten, som lämnade oss på en ö tidigare idag, att hämta upp under eftermiddagen? Kanske. Allt beror på det evigt skiftande vädret.
Öarna förbinds med tunnlar, båtar och helikoptrar. Det sistnämna räknas på många platser runt om i världen som en ren lyxaktivitet, men här är det ett nödvändigt färdmedel och kostar därför endast ett par hundralappar. Förutom det självklara - det vill säga själva transporten – är det ett utmärkt sätt att uppleva den fascinerande naturen. Många platser är nämligen svårframkomliga och det krävs ibland flera timmars hajk för att komma från A till B. Den lilla byn Gásadalur, med mindre än 20 invånare, var under århundraden endast tillgänglig via det som kallades ’Postvägen’, en vandring över ett 400 meter högt berg. Idag åker man bekvämt genom en tunnel och färden tar endast ett par minuter. Strax efter tunneln och innan man kommer in i byn, avtecknar sig en sagolik syn – ett vattenfall som går rakt ner i Atlanten.
Huvudstaden Tórshavn, med sina 12 000 invånare, kallas ibland för ”världens minsta huvudstad”, och är ett utmärkt ställe att ha som bas under en resa till Färöarna. Här ligger öarnas bästa hotell (fyrstjärnigt) och utbudet av bra restauranger är förvånansvärt stort. En restaurang som har väckt stor uppmärksamhet världen över, är Koks, som har lyckats få en stjärna i Guide Michelin. Koks ligger dock mitt ute i ingenstans, en halvtimme från Tórshavn.
En resa till Färöarna, är en resa bort från allt ultramodernt och från traditionell lyx. Hit åker man för att uppleva den rena naturen, djurlivet (under sommarmånaderna är kolonierna med lunnefåglar de största dragplåstren) och lugnet. Ett fantastiskt resmål, för den som uppskattar detta!
Du drömmer - vi fixar!