Champagne

Champagne är det nordligaste av Frankrikes stora vinområden och hit är det lätt att ta sig till med TGV direkt från flygplatsen, Charles De Gaulle. Tågresan tar endast drygt 45 minuter till huvudorten i regionen som är Reims. Stan är promenadvänlig med shopping och restaurangstråk och här är man mäkta stolt över sin vackra Katedral Notre Dame där 33 av Frankrikes kungar blivit krönta. Här finns också stora champagnehus såsom Veuve Clicquot, Tattinger och Pommery som med sina underjordiska gångar och vinkällare på över 18 km är upptaget på UNESCO:s världsarvslista. Dessa områden är enormt stora och väldigt intressanta att besöka, få en rundtur i processen av framställningen av drycken, gå ner i vinkällaren och naturligtvis få en provsmakning.

I området Champagne finns det över 3 000 tillverkare och många av dessa har dörrarna öppna för ett besök, rundvandring, shopping och provsmakning. Man tar sig enkelt runt med bil, vill man inte köra så kan man naturligtvis hyra in en chaufför eller varför inte cykla runt i vinlandskapet. Vill ni spela golf i området finns banan Golf de Champagne nära till hands och fler fina banor finns enkelt att nå.
Den person som mest givit Champagnen sitt rykte har blivit munken Pierre Pérignon – mer känd som Dom Pérignon. I klostret i den förtjusande lilla byn Hautvillers bodde och verkade Pérignon ända till sin död 1715 på att förbättra den bubblande champagnen – dock först som ett stilla vin eftersom bubblorna ansågs som ett fel. Han förbättrade bl.a. pressningsmetoderna, druvurvalet, blandningen av vinerna och han började även med kork i flaskorna.

Besöker ni Champagne så missa inte att spendera en natt i Troyes (uttalas som siffran 3). Denna söta medeltidsstad kantas av kullerstenar och vackra trähus som lutar och är både vinda och skeva. Staden är delvis inrignad av kanaler ur floden Seine och har formen som en champagnekork. Troyes är också känd för sin outletshopping, här trängs de bästa och finaste butikerna och fynden kan vara många.
Den franska maten är utsökt och den är ofta perfekt komponerad med deras ädla dryck, här dricker man Champagne hela dagen och ett glas i baren kostar ungefär vad en öl kostar i Sverige.

Vi har varit på plats och kan varmt rekommendera en resa till Champagne, kanske i kombination med Paris?

Kontakta oss för prisförslag.