AmsterdamMed sina karaktäristiska kanaler, hundratals broar, husbåtar och hus från 1700-talet, är Amsterdams stadsbild välkänd. Det är inte för inte som den kallas för Norra Europas Venedig. Den charmiga huvudstaden lockar runt 1,5 miljoner turister om året, vilket inte är svårt att förstå när man väl kommer hit. Historia, kultur, tolerans och nöje är några av stadens främsta säljargument.

De halvcirkelformade kanalerna började utvecklas under 1600-talet. Då var Amsterdam den rikaste staden i hela Europa och handeln blomstrade. För att underlätta för handelsmännen, som kom från hela världen med dyrbara laster, byggdes det kanalsystem som vi fortfarande kan se idag. De vackra husen längs med de större kanalerna, är ofta gamla köpmansbostäder, men idag är det många företag som flyttat in sina verksamheter.

Med tanke på stadens uppbyggnad, är det lättast att ta sig runt antingen med båt, till fots eller med cykel i de centrala delarna. Uppskattningsvis finns det 700 000 cyklar i staden och det gäller att se sig för när man korsar gatan, för lokalbefolkningen susar fram i hög fart. Att kombinera en cykeltur med sightseeing är ett populärt och trevligt sätt att upptäcka Amsterdam på.

Nöjesutbudet är brett; här finns underhållning för såväl den engelske svensexeresenären, som den inbitne konstälskaren. Med över 50 muséer, däribland Rijksmuseum och Van Gogh-muséet, lockar staden kulturintresserade från hela världen. Även ölkonnässören kan hålla sig sysselsatt, med allt från turistvänliga Heineken Experience, till små, lokala mikrobryggerier. Vill man hellre smaka en mer sober cocktail, finns det självklart trendiga och trevliga barer som väntar.

När det kommer till kulinariska upplevelser, tävlar Amsterdam i en hög liga. Här kan smaklökarna få sitt, oavsett om man vill äta på Michelin-restaurang eller prova traditionell Rijstaffel, som härstammar från den indonesiska kolonialtiden och består av flera olika smårätter.
Eller varför inte en hel middag som baseras på avokado? The Avocado Show är just nu en av stadens mest populära restauranger och bilder på konstnärliga, vackra maträtter härifrån florerar i såväl internationell press, som på Internet. Det går dock inte att boka bord, så det gäller att ställa sig i kö om man vill få plats här.

Amsterdam är helt enkelt en stad som med fördel kan besökas flera gånger. Nya områden växer fram, gamla områden ’hottas upp’, samtidigt som de historiska, mysiga kvarteren består.
Ett litet tips bara - packa ner bekväma skor, för efter ett besök här, är det stor chans att stegräknaren visar upp ganska högra siffor.

Hör av er till oss, så tar vi fram ett skräddarsytt förslag till er!