Peru 


Låt er hänföras av ett av Sydamerikas mest mångfacetterade länder – Peru!
En resa hit bjuder på både spännande historia, kultur och enastående naturupplevelser, men också fantastiska smakupplevelser, då Peru anses vara Sydamerikas gourmetland nummer ett.

Resan börjar oftast med ett par dagar i huvudstaden Lima vid Stillahavskusten. Staden är en härlig blandning av olika stilar och tidsepoker med influenser från både Asien, Afrika, Europa och så klart den andinska kulturen.

Man bor gärna i stadsdelen Miraflores, som ligger vackert längs med den dramatiska kustlinjen. Här finns många trevliga hotell och restauranger. Ett annat alternativ är att bo i den mer bohemiska stadsdelen Barranco, med många hantverksbutiker, gallerier och sina små, mysiga hotell.
Förutom att utforska stadens alla sevärdheter och museum, ska man så klart njuta av den goda maten. Varför inte följa med på en gourmetutflykt? Först besöker man den lokala marknaden, för att provsmaka annorlunda frukter och grönsaker, för att sedan fortsätta till en lokal restaurang där man får provlaga en typiskt peruansk maträtt, ceviche, och nationaldrinken Pisco Sour.

Efter några dagar i Lima är det dags att fortsätta resan och varför inte tillbringa några dagar i Amazonas? Ett alternativ är att åka till norra Peru och staden Iquitos. Härifrån kryssar man på floden med lyxiga flodbåtar. Färden går långt in i regnskogen och den helt underbara naturen. Från båten görs dagliga utflykter med mindre båtar på floden eller till fots i regnskogen. Fiska piraya, spana efter den blyga rosa floddelfinen eller besöka en lokal indianby är exempel på något av det man får uppleva här.
Istället för att kryssa, kan man välja att bo på en mysig lodge längs med floden. Då är det istället området kring den lilla staden Puerto Maldonado man åker till. Samma hänförande natur och djurliv, men man har sin fasta punkt på lodgen. Erfarna naturguider tar med gästerna på dagliga utflykter i djungeln och på floden, och man har chans att se kajmaner, sengångare, apor och fåglar i mängder. Men givetvis kan man också bara ligga i en hängmatta och njuta av allt det vackra, omgiven av djungelns alla spännande ljud.

Ett måste på en resa i Peru, är givetvis att besöka magiska Machu Picchu. Man flyger till vackra staden Cusco, på 3 500 meter över havet i Anderna. Bara flygresan hit är en upplevelse i sig; en tvär landning mellan bergsväggarna får adrenalinet att öka hos de flesta. För att acklimatisera sig till den höga höjden börjar man gärna med ett par dagar i den heliga dalen, som ligger ungefär 1 000 meter lägre än Cusco. Här finns en mångfald från den rika inka-kulturen att upptäcka. Till exempel saltfälten i Maras, de spektakulära växtodlingsterrasserna i Moray och Solens Tempel i Ollantaytambo.

Efter några dagar här tar man tåget till en av Perus absoluta höjdpunkter, som utan tvekan Machu Picchu är. Man åker längs med floden mellan de majestätiska bergen och ju närmre Machu Picchu man kommer, desto mer regnskogslik blir naturen. Från den lilla byn Aguas Calientes går det bussar sista biten upp via en slingring bergsväg. Väl framme får man verkligen lön för mödan – detta är en magisk plats! Självklart kan man också vandra den berömda inkaleden till Machu Picchu. Avsätt i så fall några extra dagar för detta äventyr.

Tillbringa ett par dagar i Cusco, på över 3 500 meters höjd. Denna charmiga stad var en gång hela Inkarikets huvudstad och är en salig blandning av inka-arkitektur och spanska kolonialbyggnader.
Färden går vidare över Andernas bergsplatå, med antingen tåg eller bil, till staden Puno vid Titicacasjöns strand. Höjden uppgår till runt 4 000 meter över havet och det lämnar ingen oberörd. Men med ett lugnt tempo och lätt mat klarar man det bra. Ett knep är också att göra som lokalbefolkningen, nämligen att dricka te bryggt på kokablad. Här besöker man bland annat de berömda flytande vassöarna, Uros. Dessa världsunika öar består av tjocka lager vass, som hämtas i sjön, och lokalbefolkningen bor i vasshyddor. Men även här kan man idag se lite av vår moderna teknik, solpaneler på vasstaket och en och annan liten TV.

Ännu högre höjder, upp mot 5 000 meter över havet, passeras när resan går vidare mot Colca Canyon. Detta är en makalöst vacker ravin, som storleksmässigt är mindre än Grand Canyon, men faktiskt djupare. Inne i ravinen finns vackra terrassodlingar, små byar och mycket grönska, vilket gör detta till en otroligt vacker plats. Men den största anledning till att man åker hit är att få se de majestätiska kondorerna. Det är en häftig upplevelse att se dessa enorma fåglar sväva över ravinen på jakt efter föda, och med lite tur har man dem precis ovanför sig, där man står och spanar vid ravinens kant.
Detta är bara ett axplock av allt man kan se och göra i detta fantastiska land. Vi har stor kunskap om, och kärlek till Peru! Vi hjälper er gärna i planeringen av er resa hit.

I pdf:en nedan finns ett reseförslag på rundresa på Peru. Denna resan görs på egen hand på valfritt datum med engelsktalande lokalguide.
Allt går att justera enligt era egna önskemål, vad ni vill ska ingå såsom utflykter, inträden och måltider samt vilken standard av boende som ni önskar.
Klicka nedan och låt dig inspireras!