KubaKuba är solen, salsan och sinnenas ö. En medryckande dans på öppen gata eller att bli hembjuden på rom av en kuban är inget ovanligt.

Kuba är ett spännande land att besöka och en resa tillbaka i tiden. Inte mycket har förändrats sedan Fidel Castro övertog styret för 50 år sedan. De vackra men slitna kolonialbyggnaderna och dom färgglada amerikanska 50-tals bilarna är typiska inslag. Columbus som upptäckte Kuba 1492 skrev ”denna ö är det vackraste en människa någonsin beskådat” och det kan vi hålla med om.

Här görs världens bästa cigarrer och stränderna på öns norra kust är bland de vackraste i världen. Landskapet är frodigt tack vare milda havsvindar och fuktigt klimat. Här finns vackra orkidéodlingar blandat med tobak, socker och kaffeplantager.
Columbus landsteg på Kuba 1492 i hopp om att det var Japan. Landet var ockuperat av Spanien ända till slutet av 1800-talet då USA kom dit och övertog herraväldet för en tid. Efter revolutionen 1959 styrdes Kuba länge av Fidel Castro, och senare av hans bror Raul. Många amerikaner (maffian) tvingades överge sina investeringar och intressen då Kubakrisen inleddes. Sedan 2018 heter presidenten Miguel Diaz-Canel.
Oavsett om man söker Karibiens vita stränder eller Havannas gamla kolonialbyggnader så har Kuba något för alla. Landet är fattigt på materiella saker, men man hinner inte mer än landa förrän man slås av befolkningens värme och charm. Ingen lämnar Kuba oberörd. De pulserande rytmerna, dansen och den blandade afrikanska och spanska kulturen har skapat en otrolig kreativitet i konst och underhållning.

Vi föreslår att ni börjar er med ett par dagar i Havanna. Ett bra sätt att starta sin Havannavistelse är med en stadsrundtur i en gammal amerikansk bil, där ni får se olika delar av staden.
Havanna är en mycket vacker stad med sina gamla torg och vackra kolonialbyggnader. Trots att en hel del av husen är nedgångna, är staden väldigt charmig. I den äldre delen, kallad Havanna Vieja, är det en härlig mix av turister och lokalbefolkning. Det finns gott om caféer och barer bland de smala gränderna och här hittar ni Hemingways gamla favoritbarer; La Bodeguita de Medio och El Floridita.
Det finns många sevärdheter i Havanna, vi tipsar om strandpromenaden Malécon, som genom åren slitits en del, men är välbesökt av såväl turister som kubanerna själva. Capitolio, som var regeringsbyggnad fram till 1959, Cathedral de San Cristóbal, Cigarrfabriken Cartagas och Rom-muséet i gamla stan. Förutom att åka med de gamla amerikanska bilarna, så är de klassiska turistbussarna "hop on-hop off" ett bra alternativ när man vill ta sig runt i staden.
En trevlig dagsutflykt från Havana är Viñales-dalen, som sägs vara Fidel Castros favoritställe. Dalen finns med på UNESCO:s världsarvslista och att kalla den bildskön är nästan en underdrift när man ser tobaksfälten och sockertoppsbergen breda ut sig över landskapet. Ni besöker bland annat en cigarrfabrik, en tobaksplantage och stannar till vid utsiktsplatser för att föreviga de vackra vyerna.

Efter ett par dagar i Havanna är det dags att byta ut stadens alla intryck mot en lugnare atmosfär i Varadero. Varadero är Kubas bästa och mest välutvecklade semesterort, med sina breda vita sandstränder och sitt turkosblå hav. Här är det sol, strand & bad det som lockar de flesta turisterna, men vill man aktivera sig finns det möjlighet till det. Man kan till exempel kitesurfa, dyka eller ta en dagstur med båt. Det finns också en golfbana i området. Grottsystemet Cuevas de Bellamar, ett 3 km långt grottsystem ligger ca 40 km från Varadero och hit kommer man enkelt med buss, som går varje eftermiddag från Varadero. För den shoppingsugne finns Plaza Las Americas, ett litet shoppingcenter med en del butiker med allt från kläder till souvenirer.

I pdf:en nedan finns ett reseförslag på rundresa på Kuba. Denna resan görs på egen hand på valfritt datum med engelsktalande lokalguide. 
Allt går att justera enligt era egna önskemål, vad ni vill ska ingå såsom utflykter, inträden och måltider samt vilken standard av boende som ni önskar.
Klicka nedan och låt dig inspireras!