Israel

Nationen har haft självstyre i 70 år, men landets historia sträcker sig tusentals år tillbaka och här finns heliga platser för judar, kristna och muslimer. Detta faktum gör det omöjligt att besöka Israel utan att känns historiens påtagliga vingslag i princip överallt. Utom möjligtvis på rooftop-barerna eller längs strandpromenaden i Tel Aviv, där trendiga människor minglar och umgås. Här kan man ibland tro att man befinner sig i Europa, trots att man faktiskt är i Mellanöstern.

Tel Aviv är faktiskt en relativt ny stad. För bara 200 år sedan, var här bara öken. Från början fanns endast Jaffa, den gamla, idag väldigt charmiga, stadsdelen söder om Tel Aviv. Innanför Jaffas stadsmurar slingrar sig gränderna fram och tillbaka mellan innergårdar, som under dagtid ser oansenliga ut, men som blommar upp under kvällarna. Den gamla hamnstaden skiljer sig markant från de övriga delarna av Tel Aviv, där Bauhaus-husen präglar stadsbilden. Den arkitektoniska stilen kom med de europeiska judar som flydde hit efter andra världskriget, när FN bestämde att landområdet skulle delas mellan judar och palestinier. Det beslut som resulterade i att Israel hamnade i krig med sina grannländer och som än idag påverkar båda folkgrupperna.
Av det här märks i princip ingenting, när man befinner sig i Tel Aviv. Här lapar man sol på stranden, frotterar sig med hippa människor och dricker coola cocktails på stadens barer, äter spännande mat på såväl gourmetrestauranger som enklare hak (falafel på Hakosem är nästan ett måste!) och bara njuter av atmosfären, som känns märkbart europeisk trots att man befinner sig i Mellanöstern.
Att strosa upp och ner vid matstånden och frukthandlarna på stadens största marknad, Carmel Market, kan ta allt från en timme till en halvdag. När man kommer fram till de plagierade märkeskläderna av riktigt dålig kvalitet, kan man med gott samvete vända om igen och gå tillbaka till de väldoftande kryddsäckarna eller svalka sig med ett glas nypressad granatäpplejuice, gjord av frukter stora som honungsmeloner och med glittrande rubinröda kärnor, som handlarna stolt visar upp för att locka in potentiella kunder.
Tel Aviv är kanske inte en direkt vacker stad, bortsett från Jaffa, men ändå väl så lockande!

Efter ett par dagar i det ’moderna’ Israel, rekommenderar vi att man besöker landets historiska hjärta – Jerusalem, som bara ligger ungefär en timme bort med bil. Oavsett om man anser sig vara religiös eller inte, är det svårt att befinna sig här, utan att känna sig berörd.
Kontrasten mellan städerna är total! Religion, traditioner och historia märks av överallt i Jerusalem. En gammal parkeringsplats är idag en arkeologisk utgrävning för ett antikt palats, turister trängs med ultraortodoxa judar som firar bar mitzvah på gatorna, muslimer kommer gående från en moské, samtidigt som kristna går pilgrimsfärd längs Golgata.
Även här finns trendiga barer, moderna hotell och flotta restauranger, men det är främst annat som lockar. Få lämnas oberörda efter en dag fylld av besök vid Uppståndelsekyrkan, Davids Stad, Västra Muren (Klagomuren) eller Olivberget, där utsikten över Jerusalem är fängslande.

Eftersom Israel är litet till ytan, är det lätt att göra dagsutflykter till flera ställen. Det är fullt möjligt att bo i Tel Aviv åka till Jerusalem över dagen, eller vice versa.
En annan trevlig utflykt, är till Döda Havet. Här kan man självklart bo över på någon av alla resorter som kantar stranden, men man kan också boka in endast dagpass på något av hotellen. Detta innebär att man får låna omklädningsrum och duschfaciliteter, innan man flyter runt i det extremt salta vattnet.

Från Döda Havet till Röda Havet är det inte heller särskilt långt. Efter en bilfärd på ungefär tre timmar, befinner man sig i Eilat, vid Döda Havets norra spets. Här lockar sol, bad, korallrev och nattliv. Ett annat säljargument, är närheten till Wadi Rum och den magiska klippstaden Petra i Jordanien, dit man kan åka över dagen.

Som sagt, ett land av kontraster! Modernt och antikt, vackert och fult, högt och lågt. Allt, på en yta lika stor som Småland.
Israel är ett land att besöka, och att återvända till. Vi hjälper er att ta fram drömresan!