RwandaNär man hör Rwanda så är det säkert många av oss som tänker Bergsgorillor.

Rwanda, omgärdat av Uganda i norr, Tanzania i öster, Burundi i söder och Demokratiska republiken Kongo i väster, räknas idag som ett relativt stabilt land, som det är enkelt och säkert att ta sig runt i.
Trots att landet för snart 30 år sedan var skådeplatsen för ett bestialiskt folkmord, där ungefär 800 000 människor mördades under 100 dagar, är framtidstron stark. På flera ställen lever forna fiender som grannar och befolkningen är eniga om att man aldrig ska låta något sådant hända igen.

Det fattiga landets framtid ligger i kaffe, te och turism. Rwanda är inte bara landet med tusen kullar, utan det är även ett land rikt på flora och fauna, med fantastiska grönskande vyer.
I gränslandet mellan Rwanda, Kongo och Uganda, lever världens enda bestånd av bergsgorillor, som är det stora dragplåstret för besökarna. Landets gorillaturism är fortfarande blygsam, men den har ökat kraftigt sedan nationalparksområdet Parc National des Volcans i Virungabergen öppnades igen, några år efter folkmordet.

Förutom gorillorna, huserar nationalparken fem vulkaner, som omsluts av regnskog. Det var just i de här skogarna som den kända forskaren och författaren Dian Fossey verkade under 13 år, innan hon hittades mördad, troligtvis av tjuvjägare. Filmen De Dimhöljda Bergens Gorillor, som även är namnet på hennes bok, handlar om Dians liv bland djuren och gav Sigourney Weaver en Oscarsnominering under slutet av 1980-talet. Arbetet med att skydda och studera gorillorna lever kvar genom Dian Fossey Gorilla Fund.

Regeringen har bestämt att endast ett begränsat antal människor får besöka bergsgorillorna varje dag, för att minska djurens stress och för att minimera den påverkan som turism har på naturen i området. Det krävs särskilda tillstånd för att besöka djuren. Kostnaden för dessa tillstånd går bland annat till viltvård för gorillorna och för att kunna ge bidrag tillbaka till omgivande byar, så att befolkningen ser att gorillorna är till nytta även för dem.

Om du vill åka till dessa dimhöljda berg och grönskande regnskogar för att besöka de majestätiska bergsgorillorna, hör av dig till oss!