Sicilien


Italiens och Medelhavets största ö, Sicilien. Här hittar man härliga stränder, historisk charm, massor av sevärdheter och inte minst italiensk gastronomi.

Dag 1
Flyg från Skandinavien till Sicilien.
Inkvartering på ett av våra utvalda hotell i Palermo.
 
Dag 2 - 4
Palermo är Siciliens största stad och regionens huvudstad.
Stadsbilden i Palermo är spännande och vittnar om stadens fantastiska historia och storhetstid. Om man vandrar runt på Palermos gator upptäcker man snabbt intressanta ting och blir lätt lite överraskad av den fina arkitekturen.
Inte många städer i Italien präglas av så många saker som Palermo. Staden är mycket spännande att besöka då många imperier härskat här och idag är det en levande stad med många trevliga caféer, restauranger, muséer, marknader, monument och bra shopping.

Dag 4
Ni hämtar er hyrbil i centrala Palermo. Nu börjar er resa runt västra Sicilien till bland annat Scopello och Lo Zingaro.  
Scopello är en liten by, som ligger väster om Palermo i riktning mot San Vito lo Capo. Här finns bara några få hus, men även några matställen och en liten butik. Då byn blivit nämnd i flera resemagasin är den numera känd i hela världen. Nere vid stranden ligger den obeskrivliga "tonnara" där tonfiskarna slaktas och förbereds för tillagning. I den lilla bukten ligger ofta små segelbåtar och guppar, men man kan utan problem bada. Vattnet är kristallklart och omgivningarna paradisiska.
Scopello ligger precis vid gränsen till Lo Zingaro, som är ett härligt naturreservat. Havet omkring Lo Zingaro är mycket inbjudande, kristallklart och fullt av upplevelser för dykare och snorklare.

San Vito Lo Capo
San Vito Lo Capo ligger ca en timmes bilresa väster om Palermo och ca 40 km från Trapani.
Stadens gatunät kan spåras till afrikanska städer. Ett kvadratiskt gatunät, hus på två eller tre våningar - de flesta med fint tak och i ljusa färger.
Landskapet omkring staden är något av det mest pittoreska man kan förvänta sig på Sicilien. Höga klippor i bakgrunden av den fantastiska sandstranden, som är prydd med höga palmer.

Trapani
Trapani ligger vid foten av Erice-berget, runt den hamn som har sett sjömän från åtskilliga folkslag, allt sedan Elimi grundade staden före Troias fall år 1 260 e. Kr.
Denna antika stad har sedan dess fått besök av allt från greker, araber och romare och flera andra folk som antingen försökt erövra staden som ligger mellan det Tyrrenskahavet och Sicilienkanalen, eller för att handla varor.
Idag har staden ca 70 000 invånare och storhetstiden är ett minne blott. Som många andra syditalienska städer har den utvecklat sig utan en rationell planering. Stora delar av staden blev ödelagda under andra världskriget, så man kan inte förvänta sig ett gammalt arkitektoniskt centrum.

Fagvignana Ö
Ön Favignana ligger utanför Siciliens västkust, mellan Trapani och Marsala. Ön hör till ögruppen Egadi, som också kallas för de Egadiska öarna. Ön har fått sitt namn från den varma vinden favonio, som blåser från väst och gör öns klimat extra milt.
Ön mäter endast 14 km² men har både sandstränder, små bukter med klippkust och klart och fint vatten.
Staden Favignana har uppstått kring hamnen, där förbindelserna till fastlandet och de andra Egadi-öarna har regelmässiga avgångar. I staden finner man flera matställen samt några få caféer.

Erice
Erice är en lugn och charmig stad på ca 800 meters höjd över havet med en härlig medeltidsstämning.
Man får lätt intryck av att man rest tillbaka till en helt annan tidsålder.
Flera av stadens snäva gator består av kullersten, som harmoniskt går ihop med de omkringliggande husen och som leder tankarna tillbaka till den tid då nordmännen härskade på Sicilien.
Från Erice har man en fantastisk utsikt över havet och när vädret är klart kan man se staden Trapani. Då Erice är högt beläget kan man besöka staden även under de varmaste dagarna. Temperaturen är lägre och om kvällarna kan det vara nödvändigt att bära långbyxor och kanske en tunnare jacka.

Dag 4 – 7
Inkvartering i Erice på ett av våra utvalda hotell.

Agrigento
Agrigento ligger på Sicilien södra kuststräcka och är i sig en ganska intetsägande och ny stad. Desto mer spännande är stadens och det närliggande områdets historia som går tillbaka till slutet av 500-talet f. Kr, då grekerna byggde en fantastisk tempeldal, Valle dei Templi.
Kommer man hit så ska man göra ett besök i Tempeldalen, då den är så välbevarad. Concord templet är ett av de bäst bevarade grekiska tempeln i världen. Det är från ca 440 år f. Kr. och står nästan helt intakt än idag, dock utan tak och dekorationer, detta tack vare att man år 597 gjorde om templet till en kristen kyrka och den fungerade som sådan fram till 1600-talet.

Dag 7 – 9   Agrigento
Inkvartering i Agrigento på ett av våra utvalda hotell.

Dag 9
Nu tar ni er tillbaka till Palermo för att åter igen checka in på hotellet i Palermo för en sista natt.
Hyrbilen lämnar ni på samma kontor, som ni hämtade den på.

Dag 10
Hemresa. Flyg från Sicilien tlll Skandinavien.

Denna resa lämpar sig såväl för er som reser individuellt, som för er som reser i större sällskap eller grupp.
Kontakta oss för information och kostnadsförslag.Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn