Kuba


Kuba är solen, salsan och sinnenas ö. En medryckande dans på öppen gata eller att bli hembjuden på rom av en kuban är inget ovanligt.

Kuba är ett spännande land att besöka och en resa tillbaka i tiden. Inte mycket har förändrats sedan Fidel Castro övertog styret för 50 år sedan. De vackra men slitna kolonialbyggnaderna och dom färgglada amerikanska 50-tals bilarna är typiska inslag. Columbus som upptäckte Kuba 1492 skrev ”denna ö är det vackraste en människa någonsin beskådat” och det kan vi hålla med om.

Här görs världens bästa cigarrer och stränderna på öns norra kust är bland de vackraste i världen. Landskapet är frodigt tack vare milda havsvindar och fuktigt klimat. Här finns vackra orkidéodlingar blandat med tobak, socker och kaffeplantager.
Columbus landsteg på Kuba 1492 i hopp om att det var Japan. Landet blev ockuperat av Spanien, ända tills slutet av 1800-talet då USA kom dit och övertog herraväldet för en tid. Sedan revolutionen 1959 styrdes Kuba länge av Fidel Castro och många amerikanare (maffian) tvingades överge sina investeringar och intressen då Kubakrisen inleddes. Fidel Castro dog 2016 men Kuba har under senare år styrts av hans bror Raul.

Oavsett om man söker Karibiens vita stränder eller Havannas gamla kolonialbyggnader så har Kuba något för alla. Landet är fattigt på materiella saker men man hinner inte mer än landa förrän man slås av befolkningens värme och charm.  Ingen lämnar Kuba oberörd. De pulserande rytmerna, dansen och den blandade afrikanska och spanska kulturen har skapat en otrolig kreativitet i konst och underhållning.

Vi föreslår att ni börjar er med ett par dagar i Havanna. Ni bor på till exempel Havanna Parqe Hotel som räknas till ett av stadens absolut bästa. Ett bra sätt att starta sin Havannavistelse är med en stadsrundtur i en gammal amerikansk bil, där ni får se olika delar av staden.
Havanna är en mycket vacker stad med sina gamla torg och vackra kolonialbyggnader. Trots att en del av husen är nedgångna är staden väldigt charmig. I den äldre delen av stan, även kallad Havanna Vieja, på de smala gränderna är det en härlig mix av turister och lokalbefolkning. Det finns gott om caféer, gamla barer och här hittar ni Hemingways gamla favoritbarer; La Bodeguita de Medio och El Floridita. Det finns gott om sevärdheter i Havanna, vi tipsar om strandpromenaden, Malécon som genom åren slitits en del men som är en välbesökt plats av såväl turister som kubanerna själva. Capitolio som var regeringsbyggnad fram till 1959, Cathedral de San Cristóbal, Cigarrfabriken Cartagas och Rom-muséett i gamla stan. Får ni inte tag på en gammal amerikanare är ett annat bra sätt att upptäcka staden på med de klassiska turistbussarna "hop on-hop off". Stan är stor så det kan vara värt att ta taxi mellan de olika stadsdelarna och sevärdheterna.

Om ni vill se mer än Havanna rekommenderar vi en utflykt till Viñales-dalen, som sägs vara Fidel Castros favoritställe. Dalen finns med på UNESCO:s världsarvslista och att kalla den bildskön är nästan en underdrift när man ser tobaksfälten och sockertoppsbergen breda ut sig över landskapet. Ni besöker en cigarrfabrik, en tobaksplantage och stannar till vid utsiktsplatser för att föreviga de vackra vyerna.

Efter ett par dagar i Havanna är det dags att byta ut stadens alla intryck mot en lugnare atmosfär i Varadero. Varadero är Kubas bästa och mest välutvecklade semesterort, med sina breda vita korallstränder och sitt turkosblå hav. Vårt hotellval i Varadero är härliga Paradisus Varadero Resort & Spa, beläget direkt på stranden. I Varadero är sol, strand & bad det som lockar de flesta turisterna men vill man aktivera sig finns det möjlighet till det. Här kan man till exempel kitesurfa och dyka. Många av hotellen har egna dykcenter som man kan boka in sig hos. Det finns ett delfinarium och en golfbana i närheten av kustremsan. Grottsystemet Cuevas de Bellamar, ett 3 km långt grottsystem ligger ca 40 km från Varadero och hit kommer men enkelt med buss som går varje eftermiddag från Varadero. För den shoppingsugne finns Plaza Las Americas, ett litet shoppingcenter med en del butiker med allt från kläder till souvenirer.

Vänligen kontakta oss för mer information samt priser.Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn